20.08.2019

Håll hösten och kylan ute med en inglasad balkong

Håll hösten och kylan ute med en inglasad balkong

En inglasad balkong fungerar inte bara som ett extra rum för lägenheten. Den skapar också en isolerande effekt som leder till betydande besparingar på värmekostnaden.

Vi är nog flera som inte är redo för hösten. Bladen blir gula och faller av träden - temperaturen sjunker sakta. Vi sätter på värmen inomhus, vilket ökar värmekostnaden - då kan en inglasad balkong göra skillnad.

- Om du vill minska värmeförbrukningen kan en inglasad balkong vara en bra idé. Den inglasade balkongen isolerar och skapar en barriär mellan lägenhetens varma inomhusklimat och kylan utanför. Det är en miljövänlig lösning som har en positiv effekt på energiförbrukningen och slutligen värmekostnaden, säger John Tuneld, Produktansvarig för balkonginglasning på Windoor Sverige.

Hur stora besparingarna blir, beror på hur stor del av fasaden du väljer att glasa in. En inglasad balkong täcker vanligtvis 25 procent, vilket minskar värmeförbrukningen med upp till 5 procent. Det visar siffror från National Building Research Institute (SBi).

Förutom isolering och sänkta energikostnader, förlänger en inglasad balkong också utomhussäsongen i och med att balkongen kan användas stora delar av året. Inglasningen kan stängas när temperaturen sjunker och regnet öser ner och sedan öppnas igen när solen tittar fram.

- En inglasad balkong förlänger säsongen. På hösten och vintern skyddar glaset från blåst och oväder, samtidigt som det möjliggör för dig att uppleva naturen utan att gå ut. När våren och värmen kommer, skjuter du bara glaset åt sidan och kan njuta av solen och den friska luften. En inglasad balkong reducerar även buller från trafik och andra störande ljud samtidigt som den skapar integritet och inte smutsas ner lika lätt, förklarar John Tuneld.

Se vilket av våra inglasningssystem som passar dig